31-08-2021 12:31:31

“Yahya Çavuş, Çanakkale Savaşları’nın en özel kahramanlarından biridir”

Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan, Yahya Çavuş'un doğup büyüdüğü, eski adı Koçali olan Yahyaçavuş köyünde çalışmalarını sürdüren set ekibini ziyaret etti.

Ekipten çekimler hakkında bilgi alan Turan, restorasyonu devam eden Yahya Çavuş'un evinde incelemelerde bulundu.

Turan, ziyaretlerin ardından yaptığı açıklamada, Yahya Çavuş'un Çanakkale Savaşları’nın en özel kahramanlarından biri olduğunu söyledi.

Ezineli Yahya Çavuş'un, Ertuğrul Koyu'nda 3 binden fazla İngiliz'e karşı 67 Türk askeriyle muazzam bir direniş gösterdiğini belirten Turan, "Çanakkale'yi geçilmez kılan bu şahsiyetlere vefa borcumuzu nasıl öderiz diye tartışırken, Yahya Çavuş’un evini bulduk. O evin restore edilmesini, müze haline getirilmesini sağladık. Şu anda müze inşaatımız devam ediyor." dedi.

Turan, belgesel çalışmasının, Yahya Çavuş'u tüm Türkiye duysun, hatırası bilinsin diye yapıldığını anlattı.

Yahya Çavuş'un adını, hatırasını yaşatmak istediklerini dile getiren Turan, sözlerin şöyle sürdürdü:

"Zaten etrafta gezerseniz bütün gençlerin adı Yahya'dır. İnsanlarımız dolayısıyla çocuklarına Yahya ismini vererek aslında Yahya Çavuş’a bir atıfta bulunmuşlar. O yüzden çok kıymetli bir iş yaptığımızın kanaatindeyim. Köyümüzün hem turizme açılması hem de Çanakkale Savaşları'na vefa borcu ödenmesi açısından kıymetliydi. Sadece belgesel, müze ev değil, aynı şekilde bir turizm rotası olan Troas Kültür Yolu çalışmamız var. Bu yol içindeki çok önemli bir bölüm de 'Yahya Çavuş' adıyla hem buradan geçecek hem de insanlarımıza Yahya Çavuş'un kim olduğunu tekrar anlatma imkanı bulacağız."