27-04-2021 21:17:31

"Uluslararası hukuk nezdinde de ulusal hukuk nezdinde de tarih önünde de bu kararlar, bu bildiriler yok hükmündedir, hiçbir kıymetiharbiyesi yoktur"

Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM'de kabul edilen ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesini kınayan, reddeden ve yok hükmünde sayılmasını içeren bildiriye ilişkin yerlerinden söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

Akbaşoğlu, Biden'ın haksız, hukuksuz ve iftira dolu açıklamalarına cevap verdiklerini ifade etti.

Ermenistan'ın ilk başbakanı Hovhannes Kaçaznuni'nin 1923 tarihli raporunda "Batılı devletlerin Hınçak ve Taşnak örgütlerini nasıl kandırıp kullandıklarını; Osmanlı'nın Ermeniler'e asla soykırımda bulunmadığını" beyan ettiğini anlatan Akbaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem dışarıda hem içeride ecdadımızın, aziz milletimizin ve devletimizin, nenelerimizin ve dedelerimizin soykırım suçuyla ve iftirayla, bir husumetle yaftalayanlar, asla ve kata tarihe hesap veremeyeceklerdir. Çünkü iftira ve gerçek dışı yalanla bunu aziz milletimize yamamaya çalıştıkları tarihsel ve hukuken sabittir. Uluslararası hukuk nezdinde de ulusal hukuk nezdinde de tarih önünde de bu kararlar, bu bildiriler yok hükmündedir, hiçbir kıymetiharbiyesi yoktur. Ancak içeride de dışarıda da herkesin bir turnusol kağıdı niteliğindeki bu olaylardaki gerçek yüzü, maskesi düşerek görülmüştür.

Sayın Cumhurbaşkanımız, yürütme adına, en oturaklı cevabı gerektiği şekilde, en gür sedayla vermiş, efradını cami ağyarını mani bir şekilde, Osmanlı tokadını vuracak şekilde 'Hodri meydan.' diyerek bütün bir devlet ve millet adına Biden'a da bütün sözde soykırım iftiracılarına da cevaplarını vermiştir. Dün yürütme tarafından milletimiz ve devletimiz adına en güzel şekilde gür sedayla Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından muhataplarına cevap verildiği gibi biz de Meclis olarak burada bu cevabı bütün dünyaya ilan ediyoruz."

Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, ABD Başkanı Biden'ın, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine ilişkin, "ABD Başkanı Biden, atalarımızın, milletimizin soykırım yaptığını iddia etti. Bunu bütünüyle kendisine iade ediyoruz, reddediyoruz ve bu açıklamayı kınıyoruz. Bu, zırvalamaktır ve zırva tevil götürmez." diye konuştu.

ABD Başkanı Biden'ın, "soykırımcı" olarak görmek istiyorsa aynaya bakması gerektiğini söyleyen Akbaşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konuyla ilgili aslanlar gibi okkalı bir cevap vermiş, bir Osmanlı tokadını Biden'ın suratına indirmiştir." ifadesini kullandı.

Dışarıda ABD'nin, 1915 olaylarına ilişkin "soykırım yalanı"na maruz kalırken, içeride de HDP MYK'sinin 1915 olaylarına ilişkin "Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin." başlığıyla yayımladığı bildiriye maruz kaldıklarını belirten Akbaşoğlu, "Bu, utanç vesikası olarak size yeter. HDP, bu utanç vesikasıyla yüzleşmeli ve aziz milletimizden, devletimizden, bütün atalarımızdan özür dilemelidir." dedi.

Akbaşoğlu, 1915 olayları öncesinde Birinci Dünya Savaşı'na giren Osmanlı Devleti'nin, yedi düvelle cephelerde savaşırken Taşnak ve Hınçak Ermeni terör çetelerinin, Türk-Kürt Müslüman ahaliyi katlettiğini hatırlattı.

Söz konusu Ermeni çetelerinin, 1970'li yıllarda terör örgütü ASALA olarak devam ettiğine işaret eden Akbaşoğlu, şöyle devam etti:

"ASALA terör örgütü de yerini PKK terör örgütüne bırakmıştır. Dolayısıyla HDP'nin bu bildirisi ancak ASALA'nın bildirisi olabilir. Bir çift sözüm de Millet İttifakı'nın paydaşlarınadır: Dışarıda Biden saldırıyor, iftira ediyor ve zırvalıyor, ona gereken cevabı verdik. Bununla beraber içeriden de HDP MYK'si; ASALA, PKK, YPG ağızıyla bildiri ortaya koyuyor. Ey Millet İttifakı'nın bileşenleri ne İYİ Parti ne de CHP'den buna ilişkin bir kınama, bunu reddettiğinize dair bir söz sizden işitmedik ve işitmiyoruz. Duymazlıktan, bilmezlikten ve görmezlikten mi geliyorsunuz? Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaklaşımıyla ortağınızın bu bildirisine miyavlıyor musunuz yoksa kükrüyor musunuz aslan gibi? Hadi görelim bakalım sizi. Bu bildiriyi kınayamayanlara yazıklar olsun."