07-06-2022 20:18:44

"Şahsi davalardan feragat edilebilir, kamu davaları devam eder"

Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan, TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra açıklamalarda bulundu.

Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 15 Temmuz'dan sonra tüm davalardan feragat ettiğini belirterek, "Ancak Ceza Kanunu gereği, Cumhurbaşkanı devletin birliğini temsil ettiğinden dolayı Ceza Kanunu'nda özel madde, düzenlenmiş bir hüküm var. Bunlar kamu davası. Şahsi davalardan feragat edilebilir ama kamu davaları devam eder, savcı devam ettirir. Konu bundan ibarettir. Böyle dediğiniz gibi özel takip, gençlerin takibi tarzı bir eylemimiz, fiilimiz yok." diye konuştu.

Hiç kimsenin kötü ifadeyi, Meclis kürsüsünde hakareti, el hareketi yapmayı, ağır ifade kullanmayı tasvip etmeyeceğini vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızla ilgili ifade ettiğiniz meselede 'Kadınlara yönelik bunu söyledi, Gezi'ye yönelik bunu söyledi' tarzı genellemelerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Metnin başı var, sonu var. Cami içindeki bir eylemi kınıyor, cami içinde kınanan bu eylemi yapanlara aslında kendilerinin açtığı pankartı ifade ediyor. Gezi'de bazı arkadaşlar, 'Biz o küfrün sahibiyiz' diyor. Onun üzerine Cumhurbaşkanımız kendi açtıkları pankarta vurgu yaparak, 'Madem bunu istiyorsunuz, busunuz' diyor."

Üslubun herkes için kıymetli olduğunu vurgulayan Turan, "Cumhurbaşkanımızın ifadesi sadece açılan pankarta, kendilerinin hak ettiğini ifade ettikleri ifadeye ilişkin bir yaklaşımdır." dedi.