09-07-2020 20:46:07

"Patlayıcıların normal yolla taşınması mümkün değil"

Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM Genel Kurulunda konuştu.

Zengin, Sakarya'da bugün meydana gelen patlamaya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüşerek bilgi aldığını aktardı.

Olayda 3 askerin şehit olduğunu, biri ağır 12 yaralı bulunduğunu bildiren Zengin, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz hafta oluşan tablodan sonra burada bulunan mühimmat niteliğindeki bu patlayıcıların İçişleri Bakanlığının patlayıcı imha eğitimi almış timleri tarafından imha edilmesi zarureti var, onların imha etmesi gerekiyor. Çünkü bunların normal taşınması da mümkün değil, imhası da mümkün değil. O sebeple İçişleri Bakanlığımız 15 ton patlayıcıyı geçtiğimiz hafta taşımaya başlıyor ve çok yağmur yağdığı için, sel olduğu için geçtiğimiz hafta tamamlanamayan 1,5 ton ise bugün itibarıyla taşınmaya başlanıyor. İkinci kamyondan indirilirken içeride patlayıcıların fitillerinden bir kıvılcım oluşup içlerindeki kara barutların patlaması neticesinde bu hadise meydana geliyor."

Olaya ilişkin adli ve idari soruşturmanın yapıldığını, Sakarya milletvekillerinin bölgeye gittiğini anlatan Zengin, "Bütün vekillerimizin içi yanıyor, ciğeri yanıyor. İnsanlarımızın başına gelen bu olayla ilgili olarak yapılması gereken neyse, hep beraber, Meclise düşen sorumluluk da dahil olmak üzere bunun hepsini yerine getireceğiz ve bu işin müsebbipleri, bu konuda ihmali olan her kimse de cezasını alacak. Biz bunun takipçisi olacağız." şeklinde konuştu.

"Parmak sallama hali içerisinde samimiyet testini kabul etmiyoruz"

Zengin, CHP'li Özel'in TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a yönelik sözlerine "Sayın Şentop'la alakalı söylenen ifadeleri elbette reddediyoruz. Çünkü Sayın Şentop geçtiğimiz bir yıl içerisinde bizim açımızdan da MHP Grubu açısından da fevkalade başarılı bir başkanlık yapmıştır." dedi.

Mustafa Şentop'un "parmak sallama hali içerisinde samimiyet testinden geçirilmesini kabul etmediklerini" vurgulayan Zengin, Şentop'un TBMM Başkanlığını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki görev süresinde de özenli şekilde sürdüreceğine yönelik inancını dile getirdi.

Zengin, baro başkanlarının Genel Kurulu izlemelerine imkan sağlandığını belirterek, "Bugün 'buyrun gelin' diyoruz. Bu sefer 'hayır gelmeyiz'. Mesele hukuksa, avukatların hakkını hukukunu savunmaksa, barolar üzerinden siyaset yapmak değil mesleğin geleceğiyle alakalı bir iş yapmaksa gelinmesi gereken her yere gelinir. Söyleyecek kelimesi olan gelip her yerde bunu söyler." diye konuştu.

Özlem Zengin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin başarılar elde ettiğini vurgulayarak, sistemin ömrünün uzun olmasına yönelik temennisini dile getirdi.

Zengin, Özgür Özel'in, baro başkanlarına yönelik sözlerine şu karşılığı verdi:

"Zaten bu kanuna bizi getiren sebeplerden biri budur. Maalesef Ankara, İstanbul ve İzmir barosu kendilerini ayrı bir baro olarak telakki ediyor. Eğer Barolar Birliğinin üyesiyse baro başkanları, zaten temsilen gelindi. Komisyona, ister bir ister 3 kişi, gelselerdi Ankara, İstanbul ve İzmir baro başkanları. Yürüyüş yaptıkları sırada Anadolu baro başkanlarından bizi arayanlar oldu. Biri dedi ki 'Biz çoklu baroya karşıyız ama bunun üzerinden birilerinin siyaset yapmasına da karşıyız. Buradaki meselemiz, zaten baroların problemi, kendilerinin asli işi olarak siyaseti görmelerinden kaynaklanmaktadır."