11-07-2020 20:49:25

"Milletlerin genlerinde ne varsa o tezahür ediyor"

Grup Başkanvekili Cahit Özkan, TBMM Genel Kurulunda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özkan, Ayasofya'nın, 86 yıllık aradan sonra cami statüsüne kavuştuğunu belirtti.

Danıştayın Ayasofya kararının önemine dikkati çeken Özkan, "Danıştayın hukuki olarak tespit ettiği durum, Ayasofya'nın bundan sonra ilelebet cami olarak kalacağının kararıdır." dedi.

İnsanlığın ortak mirası olan Ayasofya'nın yeni statüsüyle Müslüman, gayrimüslim bütün insanlığa, ziyaretçilere açık olacağını dile getiren Özkan, Ayasofya'nın, 24 Temmuz'da cuma namazıyla fiili olarak ibatede açılacağına işaret etti.

Özkan, "Aziz milletimizin farklı siyasi düşüncelerden, inançlardan, yaşam tarzı tercihlerinden herkesin üzerinde ittifakla mutabakata vardığı bir konu varsa o da Ayasofya'dır." diye konuştu.

Özkan, çeyrek asır önce Avrupa'nın göbeğindeki Srebrenitsa'da binlerce insanın katledildiğini hatırlattı.

Devletlerin ve milletlerin genlerinde ne varsa bunun tezahür ettiğini söyleyen Özkan, "Avrupa köylü isyanları, Yüzyıl Savaşları, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları ile 30 Yıl Savaşları ile  geçmişte nasıl kan ve gözyaşına boğulmuşsa aynı kültür yeniden Srebrenitsa'da maalesef nüksetmiştir." ifadesini kullandı.

Boşnak halkın lideri Aliya İzzetbegoviç'in, "Batı hiçbir zaman uygar olmamıştır ve bugünkü refahı, devam edegelen sömürgeciliği; döktüğü kan, akıttığı gözyaşı ve çektirdiği acılar üzerine kuruludur." ifadesini hatırlatan Özkan, şunları kaydetti:

"Coğrafyamızda, Suriye'de yaşanan dramlar da petrol, para ve silah üzerinden Batı uygarlığının yürüttüğü emperyalist hedeflerin neticesinde meydana gelmiştir. Bu emperyalist hedeflere karşı milletçe, mazlumların ve gönül coğrafyasının adeta sığındığı bir liman olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.  Srebrenitsa'da katledilen bütün mazlumlara Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. İnsanlığın, bunun hesabını tarih nezdinde sorması gerekir."