10-05-2022 23:33:49

"Kadına verdiğimiz değeri bu toplum çok iyi biliyor"

Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulunda konuştu.

Eleştirilere cevap veren Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, muhalefetin gerçekleri çarpıttığını belirterek "Kadına verdiğimiz değeri bu toplum çok iyi biliyor. Anayasal olarak kadınlara pozitif ayrımcılık getirdik. Milletimiz huzurlu toplum ile ilgili politikalarımızı benimsediği için AK Parti iktidar oldu. İstanbul Sözleşmesi'nin çekilmesinde hukuka aykırı bir durum yoktur. 1963 tarih ve 244 sayılı Kanun ile Cumhurbaşkanlığı 9 Sayılı Kararnamesi'nin ortaya koyduğu hükümler çerçevesinde, yürütme ve yasama görev alanlarıyla ilgili yetkilerini kullanmıştır." diye konuştu.

Bazı Antlaşmaların Yapılması İçin Cumhurbaşkanına Yetki Verilmesi Hakkında Kanun'un İsmet İnönü zamanında yasalaştığını anımsatan Akbaşoğlu, "Sonuç itibarıyla, yürütme organı bir uluslararası sözleşmeye imza atar. Yürütme ister bunu imzalar veya izni alır. Bunun birçok örneği vardır. Yürütme imza attığı gibi bunu sona erdirmede de yetki sahibidir. Daha önce parlamenter sistemde Bakanlar Kurulu yürütme organıydı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yürütme organı cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı kararıyla bunun sona erdirileceği açık hükümdür. Meclisin yapmış olduğu uygun bulma kanunu ise yürürlüktedir zaten. Yürütme, Meclisin yapmış olduğu kanunu yürürlükten kaldırmamıştır. O bir izin verme sürecidir, izni vermiştir. Sona erdirme kararını veya katılma kararını verecek olan yürütmedir." değerlendirmesinde bulundu.