17-07-2021 19:18:32

"Görüştüğümüz yasa teklifinin içerisinde Çek Kanunu'ndan tütüne, depremden birçok desteğe çok farklı konular var”

Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Genel Kurulunda konuştu.

Turan, Genel Kurulun gündeminde olan torba kanun teklifiyle ilgili muhalefetin ısrarla "OHAL kanunu" dediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Görüştüğümüz bu yasa teklifinin içerisinde Çek Kanunu'ndan tütüne, depremden birçok desteğe çok farklı konular var. Bu kadar farklı konunun olduğu yerde sadece içerisindeki birkaç maddeden yola çıkarak 'OHAL kanunu' demek hem Türkiye demokrasisine hem bizlere haksızlık. Pandemiden kaynaklı gecikmeler ve benzer gerekçelerle iki konudaki sürenin uzatılması gündemde. Asla temeli, niteliği olağanüstü hali andıran bir mesele değil.

Bununla ilgili eleştirilen iki konu var. Bir tanesi memuriyetten ihraç konusundaki usulle ilgili bir tartışma. Buna ilişkin zaten mahkeme yolu açık ancak malum örgütün sinsiliğinden kaynaklı daha pratik iş yapmak için ve pandemiden kaynaklı gecikmeden dolayı bir yılı aşmayan bir süre talep edilmekte. İkincisi, gözaltı süresi kural 4 gün, bu değişmiyor ancak terör iltisaklı olan konularda yoğunluk, çok sayıda insan ve saire olduğunda mahkeme kararıyla bu 4 günlük sürenin en fazla 2 kez uzatılması imkanı veriyor."

Turan, teklife "OHAL kanunu" yakıştırması yapılmasını doğru bulmadığını kaydetti.