12-11-2019 22:10:59

“Gelin, beraber bütün üniversiteleri; devletten kim ne kadar yer almışsa araştıralım”

Grup Başkanvekili Bülent Turan, Genel Kurulda konuşma yaptı.

Genel Kurulda, CHP'nin "Medipol Üniversitesine yapılan arazi ve bina tahsisi"ne ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi, AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışmaya yol açtı.

Kabul edilmeyen öneri üzerinde söz alan Bülent Turan, vakıflarla ilgili konuşurken hassas olunması gerektiğini belirterek, "Biz vakfın emanetinin, vakıf kültürünün ne olduğunu iyi bilen insanlarız." diye konuştu.

Vakıflarla ilgili eleştirilerin daha hassas ve dikkatli yapılmasını isteyen Turan, son dönemde belli vakıfların, haksız ithamlarla gündem yapılmasının orada bedelsiz çalışan insanlara, o vakfı kuranlara haksızlık olduğunu dile getirdi.

"Medipol Üniversitesine süresiz arazi tahsisi yapıldığı" iddiasını yalanlayan ve bu tarz ifadeleri Meclisin mehabetine yakıştıramadığını belirten Turan, şöyle devam etti:

"Bir milletvekili 'Türkiye'de kaç üniversiteye ne kadar arsa verildi?' diyebilir ama hiçbirini görmeyip ideolojik sebeplerle yalnızca birine, ikisine bunu söylerseniz 'Sizin başka bir hesabınız var.' deriz. Örneğin 'Medipol'e, TÜGVA'ya, TÜRGEV'e bu neden verildi?' deyip de onun hemen yanındaki Koç'u, Sabancı'yı, Atılım'ı, hiçbirini söylemezseniz o zaman size 'Samimiyetten uzak bir yaklaşımla bunu verdiniz, sordunuz.' deriz. Bir üniversiteye, vakfa devletin arazisini verip, bunun YÖK sistemi içinde takibini yapıp öğrenci okutması imkanı veriliyorsa bunu alkışlamak lazım ama siz bazılarını alkışlayıp bazılarını yuhalarsanız yakışmaz, yanlış olur. Gelin, beraber bütün üniversiteleri; Koç'u, Sabancı'yı, Işık'ı, ne kadar üniversite varsa devletten kim ne kadar yer almışsa, ne kadar süreyle almışsa araştıralım."

Vakıf kültüründe para kazanma iddiasının bulunmadığına dikkati çeken Turan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 'Vakıf, para kazanma aracı olamaz.' demesinden yola çıkarak söylüyorum; gelin, beraber Anayasa'yı değiştirelim. Vakıf değil, şahıs üniversiteleri, şirket üniversiteleri olsun. Adam baştan ilan etsin, 'Ben para kazanacağım.' desin. Biz de ona göre yer verelim veya vermeyelim. Bu, başka bir şey. Sistemdeki, uygulamadaki yanlışları beraberce değerlendirelim." ifadelerini kullandı.

Grup Başkanvekili Turan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, "AK Parti yönetimi mutasyona uğradı." ifadesini reddettiğini belirtti.

Turan, "Mutasyona uğrayan partinin, kuruluş felsefesinden ne kadar uzaklaştığını herkes biliyor. Biz durduğumuz yerdeyiz ama 6 okla yola başlayıp da bugün geldiği yerin bambaşka örgütlerin, partilerin adeta gölgesinde olmasıyla ilgili iddiayı herkes biliyor." diye konuştu.