04-01-2022 19:32:28

"Dar gelirlileri, sabit gelirlileri hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz"

Grup Başkanvekilimiz Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra söz aldı.

Akbaşoğlu, 2022'nin, millete hayır ve bereket getirmesini diledi.

Yüz yılda bir yaşanan küresel salgının, dünyada 5,5 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirten Akbaşoğlu, "Bütün emtia fiyatları arttı, tedarik zincirleri bozuldu ve enerji fiyatları bütün dünyada yukarıya doğru fırladı, enflasyon arttı. Bu hadiselerin, bütün dünya ülkelerini ve halklarını etkilediği muhakkak. Bu anlamda ülkemiz de bundan etkilendi." dedi.

Akbaşoğlu, 2020'de dünyada yüzde 5-6 oranında daralma söz konusuyken yüzde 1,8 oranında büyümeyle OECD ülkeleri arasında başat rolde büyüme başarısını gerçekleştiren Türkiye'nin, pozitif yönde ayrıştığını ifade etti.

AK Parti olarak destekleyici paketlerle işçiden çiftçiye, esnaftan memur, emekli ve ihracatçılara kadar bütün toplum kesimlerinin bu süreçten en az şekilde etkilenmesi için üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını söyleyen Akbaşoğlu, şöyle devam etti:

"Aralık 2021'e geldiğimizde tarihimizde son 50 yılın en yüksek asgari ücret zammını yüzde 51'e yakın bir zam oranıyla ortaya koyduk. Gelir ve damga vergisini asgari ücretten muaf kılarak devrimci bir anlayış çerçevesinde bütün işçi kardeşlerimizin taleplerine uygun bir cevap vermeye çalıştık. Memur ve emeklilerimizle ilgili dün yüzde 30,5 oranında zam açıklanmış oldu. Verdiğimiz bütün sözlerin eriyiz, verdiğimiz sözü yerine getiririz. Bugüne kadar bunun ispatını her zaman ortaya koyduk. Bütün toplum kesimlerinin alım gücünü artırmaya dönük politikalarımız net şekilde ortada ve bu, mutlaka artarak devam edecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. İnşallah, faiz-kur-enflasyon sarmalını kırıp içeriden ve dışarıdan bu dalgalanmalara, manipülasyon ve spekülasyonlara bir ket vurup, bunları sona erdirip ekonomik kurtuluş savaşımızı zaferle taçlandıracağız, milletimizi bu sarmaldan kurtaracağız."

"8 yıldır birçok operasyona direne direne bugünlere geldik"

İhracatı 36 milyar dolardan 225 milyar doların üzerine çıkardıklarını vurgulayan Akbaşoğlu, şunları kaydetti:

"Dış ticaret hacmimizi 88 milyar dolardan yaklaşık 500 milyar doların üzerine çıkararak tarihi rekorlara imza attık. 2013'te yüzde 4,5 faiz, yüzde 6 enflasyon oranını yakalamış bir iktidarız ama 8 yıldır birçok operasyona direne direne bugünlere geldik. 225 milyar doların üzerine çıkardığımız ihracatımızı 2022'de 250 milyar doların üzerine çıkarıp buradaki refah payını bütün toplum kesimlerine inşallah dengeli şekilde mutlaka paylaştıracağız. Dar gelirlileri, sabit gelirlileri hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Kömür yardımı alan kardeşlerimizin doğal gaz yardımı almasına inşallah hukuki zemin de hazırlıyoruz. Bu manada bir müjdeyi de vermek istiyorum; hazineyi kiralayan 55 bin çiftçimizin yıllık artış oranını yüzde 22'den yüzde 9'a çekiyoruz. Bu konuda inşallah, çiftçilerimiz hiçbir şekilde ekilmedik, dikilmedik bir yer bırakmasınlar. Her zaman çiftçimizin, işçimizin, emeklimizin, memurumuzun yanında olmaya, onların refahını artırmaya devam edeceğiz."