18-06-2022 11:50:17

"Çanakkale bir tarım kentidir ve bunu bozmayacağız"

Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan, Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde belediye tarafından bu yıl 37'ncisi düzenlenen kiraz festivalinde konuştu.

Turan, yarışmada 15 ayrı kriterle en iyi kirazların seçileceğini söyledi.

İlçede yetiştirilen kirazın özelliklerine değinen Turan, "İddia ediyorum Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel kirazı bu topraklarda yetişiyor. Aroması, meyvesi, büyüklüğü ile çay bardağının boğumundan geçmiyor." dedi.

Turan, gazetecilere yaptığı açıklamada ise Çanakkale'nin sanayi ve turizm kenti olmasının yanında orman ve tarımla öne çıktığını anlattı.

Çanakkale'nin 10 civarında coğrafi tescilli ürününün bulunduğunu hatırlatan Turan, şöyle konuştu:

"Biz Çanakkale'mizin her türlü gelişimize rağmen asla betonlaşmasına, plansız büyümesine izin vermeyerek, tarımı kollayarak adım atmak istiyoruz. Şehrimiz hangi konuda büyürse büyüsün, hangi yatırım yapılırsa yapılsın tarıma zarar vermeden yapmayı görev biliyoruz. Çanakkale bir tarım kentidir ve bunu bozmayacağız. Çanakkale'miz özellikle 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapılmasından sonra Avrupa pazara çok daha yaklaştı. Lapseki kirazının İpsala'ya yani sınır kapısına uzaklığı 120 kilometre ve otoban çok rahat. Bir sonraki Kapıkule Sınır Kapısı'nın Lapseki'ye uzaklığı 120 kilometre otobanla yani Anadolu'daki birçok ilden Avrupa'ya daha yakınız. O yüzden Çanakkale'nin yeni dönemde soğuk hava depoları, Gıda OSB'leri, köprü ve benzer altyapı çalışmalarıyla beraber daha üst ligde bir tarım kenti olmasını istiyoruz. Altını bin kez çiziyoruz; Çanakkale Avrupa'ya 120 kilometre."

Turan, kirazın tanıtımına destekleri ve organizasyondan dolayı Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ile Belediye Meclisini tebrik etti.