22-07-2020 18:16:46

“Bütün siyasileri milletimizin hissiyatıyla paralel bir duygudaşlığa davet ediyorum"

Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM Genel Kurulunda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zengin, "Dün yaptığımız çalışma performansına bakarsak her 3 dakikada bir yoklama iste, ayağa kalk. Zamanımızın yarısını bir hakkın suistimali diyebileceğimiz bir yöntemle harcadığımız için yapmamız gereken işi iki misli saat diliminde yapıyoruz. Hal böyle olunca da işler böyle sarkıyor. Eğer çok arzu ediyorlarsa bu işlerde oturalım, uzlaşalım daha hızlı bir tempo içerisinde götürelim." diye konuştu.

Milletvekillerinin "Meclisi ne zaman kapatıyoruz?" diye sorduklarını anlatan Zengin, "Bu da suç değil. Meclisin tatil olma hakkı var.  'Çalışalım' diyorsanız buna zaten bir itirazımız yok." ifadelerini kullandı.

Milletvekillerinin bir tatil yapmayı hak ettiklerini dile getiren Zengin, "Tabloyu şöyle koymak çok sakil; 'Siz çok çalışmak istiyorsunuz da, biz istemiyoruz'. Asıl meclisi çalıştırmak bizim görevimiz. Zaten biz uğraşıyoruz. Sizlere rağmen uğraşıyoruz." dedi.

Ayasofya'nın ibadete açılacağını öğrenen Tokatlıların umreye gider gibi bir hazırlık yaptıklarını anlatan Zengin, "Onlardaki heyecanı görünce kendi heyecanımızı az buldum. Özellikle davete icabet etmeyenlerin heyecanının neredeyse hiçe yakın olduğunu görüyorum. Neredeyse Cuma namazı gibi toplu olarak kılınmasının vacip olduğu yerlerde ibadetin bir gösteriş gibi, buraya gitmenin sanki bir siyasi şovmuş gibi anlatıldığı durumlara rastlıyoruz. Bu manada ben, bütün siyasileri milletimizin hissiyatıyla paralel bir duygudaşlığa davet ediyorum." diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Oluç, Zengin'in "Sizlere rağmen uğraşıyoruz" sözüne işaret ederek, "İktidar ve muhalefet ilişkisine böyle bakarsak ortada zaten yok demokrasi de hiçbir demokratik işleyiş kalmamış olur. 'Muhalefet olmasa bu meclisi ne güzel çalıştırırdık' zihniyetinin varacağı yer, muhalif halk olmasa bu ülkeyi ne güzel yönetirdik' noktasıdır." dedi.

Zengin, muhalefetin varlığının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Verilen bir hak karşısında bu hakkın amacının dışında kullanılmasına ben 'rağmen' diyorum." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özel'in 'Sükut beklerim" ifadesine cevap veren Zengin, "Ne söylediğimin gayet farkındayım. Sizin cumhurbaşkanı adayınız, davet beklediğini ifade etti. 'Ben davet bekliyorum' dediği için kendisine cevaben 'Ezan aslında cuma için bir davettir' dendi. Bu genel bir ifade." diye konuştu.

Kalabalık olduğu takdirde pandeminin getirdiği zor bir durum olduğunu ifade eden Zengin, oradaki organizasyonu sağlıklı bir şekilde hayata geçirmek için bir planlama yapıldığını söyledi.

Özlem Zengin, şöyle devam etti:

"Kesinlikle herkes ister namazını kılar ister kılmaz, ister gizli yapar ister aşikar yapar ister evinde ister camide nasıl olursa olsun. Fakat Ayasofya 86 yıl sonra ibadete açılıyor. İnsanlar, cenaze namazına gelirler fakat namaza iştirak etmezler. Cenaze namazında olmayı tercih ederler. Burada benim kastettiğim birebir namazın içinde olmayı tercih etmeyebilir, kendi isteğidir. Bizim arzumuz, 86 yıl sonra açılan Ayasofya Camisinde o mutlulukta, o muştuda buluşmayı teklif ediyorum."

Bunun üzerine Zengin yerinden söz alarak, "Ben yasaklarla mücadele ediyorum, ettim. Herkesin kendi inandığı gibi var olmasını arzu ediyorum. Hiç kimsenin de icbar, kendisini mecburiyet altında hissetmesini istemiyorum. Yani namaz kılma mecburiyetini niye hissetsin? Ama sonuçta benim burada ifade ettiğim şey, vatandaşımızı gördüm yani insanların hacca, umreye gider gibi hazırlandığı bir yerde bunun, bu coşkunun hep beraber, hepimiz tarafından paylaşılmasının ben altını çiziyorum." diye konuştu.