22-07-2020 09:11:08

"Bize bu kürsülerden bu kadar saldırırsanız ve siz saldırdığınız esnada bu olaylar zaten vuku bulmuşsa o zaman bugün konuşma hakkınız olmaz, susarsınız"

TBMM Genel Kurulunda, hukuk davalarına ilişkin yargı paketinin görüşmeleri sırasında, AK Parti ile HDP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.  Grup Başkanvekilimiz Özlem Zengin yerinden söz alarak konuşma yaptı.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın, HDP'li Kaya'ya, Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik'i kastederek, "Tecavüzü unutma" karşılığını vermesi üzerine, AK Parti ve HDP milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar yaşandı.

HDP'li Kaya'nın, "Saygısız davranmayın. Herkesi edebe davet ediyorum. Dinlemek zorundasınız." sözü üzerine tartışma büyüdü.

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Kaya'ya, "Önce tecavüzcülere ne diyorsun onu söyle" diye tepki gösterirken, AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök ise "Tecavüz mağduru kadını susturmaya çalıştınız mı çalışmadınız mı? Bunu anlat." dedi.

HDP'li Kaya, Tuma Çelik'e yönelik iddiaya ilişkin, "Yaptığı halttan pandemi döneminde haberim oldu. En sert tepkiyi ben verdim. 'Bu kişiye her türlü yaptırım uygulanmalıdır.' demişimdir ve bu kişinin mağdur ettiği kadının adını inanın daha dün basında avukatının açıklamasını okurken duydum. Ne nerede yaşadığını, ne ismini bilirim. Bu bir iftiradır." diye konuştu.

Kaya, "Bu kadını ne dolaylı ne de dolaysız hiçbir şekilde tanımam ne de ilişki kurmuşumdur. Hiçbir şekilde alakam yoktur ama benim sözlerime, iktidara yaptığım eleştirilere, her konuda sözlerime cevap vermeyen zihniyet iftiralarla sesimi kısmaya çalışamaz. Bu kadar ağır, iğrenç, insanlık dışı iftiralarla beni susturacağınızı düşünmeyin." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine AK Parti milletvekilleri, HDP'li Kaya'ya tepki gösterdi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi.

"Siz bunun sessiz ortaklarısınız"

Aradan sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Genel Kurulda uzun süreden beri özellikle HDP grubunun kadın milletvekillerinin, konuşmalarında, aleni olarak AK Parti'ye ve özellikle AK Parti'nin kadın milletvekillerine çok sert ve şedit ithamları olduğunu söyledi.

Bu ithamların, birçok kez tekerrür ettiğini belirten Zengin, "Bu tekerrürler içinde şunu görüyoruz ki şöyle bir iddia var, kelimelere bakarsak, 'en iyi kadın hakları savunucusu HDP.' Öyle anlatıyorlar. Bizlere de olmayan şeyler üzerinden hakaretamiz, dalga geçen bir üslup içinde çok ağır ithamlarda bulunuyorlar." diye konuştu.

Zengin, şöyle devam etti:

"Kürsüde daha evvelki saatlerde bir hatibiniz, 'Pınar'ın katili sizsiniz.' dedi. Buradaki problem şu, siz kelimelerinizde, söylediklerinizde bu kadar iddialıysanız, o zaman kendi yaptıklarınıza dönüp bakacaksınız. Yaptıklarınızla kelimeleriniz uyumlu olacak. Mensur Işık'ın hadisesine bakıyoruz. Kim? Sizin milletvekiliniz. Şu an istifa etmiş de olsa olay vuku bulduğunda vekiliniz. Ne oluyor? Eşi bütün baskılara, muhtemelen parti içinden gelen baskılara rağmen şikayetinden vazgeçiyor. Neymiş, buzdolabına kafasını çarpmış. Bugün anlıyoruz ki kendisi koruma talep ediyor. Devamına geçiyoruz, Tuma Çelik. Yarın Karma Komisyon'da görüşülecek. Dosyada olanları benden daha iyi sizler biliyorsunuzdur. Çünkü olay 2008'de meydana gelmiş. Bu olay meydana geldiğinde anlıyoruz ki mağdur önce size, HDP'nin kadın milletvekillerine ulaşmaya çalışmış. Muhatap bulamamış. Olay kamuoyuna döküldükten sonra diyorsunuz ki 'Biz onu yaptık, bunu yaptık. Gönderdik, ihraç ettik.' Asıl mesele, biraz mahcubiyet duymanız lazım. Bize bu kürsülerden bu kadar saldırırsanız ve siz saldırdığınız esnada bu olaylar zaten vuku bulmuşsa o zaman bugün konuşma hakkınız olmaz, susarsınız, biraz hicap edersiniz. Bu olaylar olurken duymuşsunuz, duyulmaması mümkün değil. Bir kadın ne zaman rücu eder, ne zaman korkar, ne zaman siner biz bunları çok iyi biliyoruz. Bu kadıncağız bir avukat bulmakta bile zorlanmış kendi ilinde. Buralarda haykıranlardan bir taneniz avukatlık yapamadı mı bu kadına?"

Bu konular karşısında herkese düşenin, bunlar karşısında ortak bir tavır takınmak olduğunu vurgulayan Zengin, "Bizim içimizde böyle vukuat yok, böyle bir şey yok ama siz bu konuda suçlusunuz. Bu yüzden bence artık bu konuda ağzınızı açmayın. Buraya geldiğinizde 'kadın', 'şiddet' falan demeyin. Burada bu konu artık bitmiştir. Siz bunun sessiz ortaklarısınız. Bu yüzden sizi samimiyete, mahcubiyete ve kendi içinizde gerçek bir öz denetime davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Sataşmadan söz alan HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç'un konuşması sırasında AK Parti ve HDP milletvekilleri arasındaki atışmasının sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Akar, birleşime ikinci kez ara verdi.