14-04-2020 18:39:50

"Avrupa'ya göre çok iyi durumdayız"

Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akbaşoğlu, koronavirüsle mücadele sürecinde uluslararası alanda Türkiye'nin takdir edildiğini belirterek, "Hastaların tespitinden, tedavisine kadar her konuda Avrupa'ya göre çok iyi durumdayız." dedi.

Sağlık kurumların hem teşhis hem tedavi hem de yoğun bakım üniteleri bakımından salgınla başa çıkabilecek kapasitede olduğunu kaydeden Akbaşoğlu, "81 ilimize yayılmış 1518 hastanemizle, 100 bini tek kişilik olmak üzere 240 bin yatağa sahibiz. Yoğun bakım yatağı sayımız 40 bini buluyor. Bunlara yenilerini ilave ediyoruz. Avrupa'da her 100 bin nüfusa düşen yoğun bakım sayısı 12'nin altındayken, ülkemizde bu rakam 50'ye yakındır. Avrupa'nın en fazla yoğun bakım yatağına sahip Almanya'da bile bu rakam 30'u bulmuyor." bilgisini paylaştı.

Günlük ve toplam test sayısında dünya sıralamasında Türkiye'nin baş sıralarda yer aldığına dikkati çeken Akbaşoğlu, testte günlük olarak yaklaşık 35 bine ulaşılırken, toplamda 410 binin üzerine çıkıldığını dile getirdi.

Şu ana kadar taburcu olan hasta sayısının 5 bine yaklaştığını kaydeden Akbaşoğlu, "Türkiye aldığı tedbirlerle salgını en hızlı şekilde kontrol altına alan ülkelerin başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar, ülkemizi koronavirüs salgınıyla mücadelede örnek gösteriyorlar." ifadesini kullandı.

Ekonomik İstikrar Paketine ilave olarak, bugüne kadar 4,5 milyona yakın vatandaşa doğrudan nakit desteği sağlandığına işaret eden Akbaşoğlu, istihdamın sürmesi için 3 ay boyunca işten çıkarmaların önüne geçtiklerini kaydetti.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara aylık 1170 lira maaş desteği vereceklerini belirten Akbaşoğlu, "Toplumun bütün kesimlerini desteklemek için tüm imkanlarımızı seferber ettik, ediyoruz." dedi.

Hazine arazilerinden ekilebilir alanları tarıma kazandırmak için ilgili kurumların hazırlıklara başladığını dile getiren Akbaşoğlu, "Salgın sebebiyle dünyada yaşanabilecek tarım ve gıda ürünleri sıkıntısında Türkiye'nin etkilenmemesi için tüm tedbirleri alıyoruz. Ekilmedik bir karış tarım arazisi bırakmayacağız." diye konuştu.