MUSTAFA YENEROĞLU
Türkiye-Avr.Birl.Karma Parl. Komisy. (KPK) - Üye

MUSTAFA YENEROĞLU

1975 yılında Bayburt’ta doğdu. 1976 yılında ailesinin Almanya’ya göç etmesi dolayısıyla 1 yaşından itibaren Almanya’nın Köln şehrinde ikamet etti. İlk, orta ve lise eğitimini Köln’de tamamladıktan sonra Almanya’nın önde gelen hukuk fakültelerinden Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ve daha sonra İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden de mezun oldu. Yeneroğlu, evli ve üç çocuk babasıdır.

1987 yılından bu yana, yaklaşık 27 yıl boyunca yurtdışındaki sivil toplum çalışmalarına aktif olarak katıldı. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) teşkilatında çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra 2011-2014 yılları arasında IGMG Genel Başkan Yardımcısı ve son olarak IGMG Genel Sekreteri olarak Avrupa’da yaşayan Müslümanlara yönelik çeşitli çalışmalara öncülük etti.

Avrupa’da Müslümanların meseleleri, din özgürlüğü, ayrımcılık, Türk vatandaşlarının yurtdışındaki sorunları, azınlıklar, yabancılar ve vatandaşlık hukuku, göç ve diaspora politikaları, yurtdışı kültür, eğitim ve din politikaları ile ilgili çalışmalar yaptı. Göçmen ve azınlık hakları konusunda, Avrupa’da artan İslam düşmanlığı ile ilgili siyasi ve hukuki çalışmalarda aktif olarak yer aldı, yüzlerce davayı takip ve koordine etti.

İlmî ve kültürel faaliyetleriyle de yurtdışındaki Türklere yönelik çeşitli hizmetlerde bulunan Yeneroğlu uzun yıllar boyunca haber ve yorum dergisi Perspektif’in genel yayın yönetmenliğini ve kültür-sanat ve felsefe dergisi Sabah Ülkesi’nin yayın sorumluluğunu üstlendi. Türkiye dışında yaşayan yurttaşlarımızın dillerini, kültür ve kimliklerini muhafaza etmeleri için Türkçe yayınların artırılması konusunda çeşitli çalışmalar yaptı ve bu doğrultuda birçok projeyi hayata geçirdi.

Göç Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa Yeneroğlu ayrıca Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu üyeliği ve Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Derneği (Fair) kurucu başkanlığı görevlerini yürüttü. Ayrıca bir iletişim ajansının ve yayınevinin kurucu müdürlüğünü yaptı.

AK Parti’nin 12 Eylül 2015 tarihinde düzenlenen 5. Olağan Kongresinde Merkez Disiplin Kurulu üyeliği görevini üstlendi. Yeneroğlu ayrıca TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanlığı görevini yürütmektedir.