MUSTAFA CANBEY
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parl. Asmp. (TÜRKPA) - Üye

MUSTAFA CANBEY

Mustafa Canbey, 1975 yılında Balıkesir’in İvrindi ilçesinde doğdu. 1993 yılında Balıkesir İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü kazandı.
Medya sektörüne henüz üniversite eğitiminin ilk yıllarında giren Canbey, yükseköğrenimi sırasında başlayan ve ilerleyen yıllar içinde pek çok gazete ve dergide muhabirlikten istihbarat müdürlüğüne uzanan çeşitli görevler üstlendi. Çalışma hayatıyla birlikte yürüttüğü lisans eğitiminin ardından, aynı üniversitenin Halkla İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam etti ve “Liderlerin Markalaşması Üzerine Bir Analiz” konulu teziyle siyasal iletişim alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Akademik kariyeri sırasında “Medya, Algı Yönetimi, Kamu Diplomasisi, Uluslararası ve Kültürler Arası İletişim, Siyasal İletişim ” konularında yoğunlaşan Canbey, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde de doktora eğitimine başladı ve 2017 yılında, “Türkiye’de Kamu Diplomasisi Bağlamında Kamu Yayıncılığının Rolü: TRT ve Anadolu Ajansı” konulu tezini savunarak doktor unvanını almaya hak kazandı. Canbey’in ayrıca, sosyal sorumluluk bağlamında değerlendirdiği ve 2008 yılında yayınlanan “Cephede Bir Muallim: Şehit Ethem” adlı eseri bulunmaktadır.

Canbey, akademik kariyerine devam ederken 2013-2014 yıllarında çeşitli kurumlarda “Gazetecilik ve İletişim”, 2013-2014 eğitim döneminde Plato Meslek Yüksekokulu Medya ve İletişim Bölümü’nde “Medya ve Siyaset”,  2016-2017 yıllarında ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Görsel Habercilik” dersleri verdi. Tecrübelerini genç kuşakla paylaşmanın yanı sıra Canbey, yurdun dört bir köşesinde kitle iletişimi, medya, siyasî iletişim, algı yönetimi ve kamu diplomasisi alanlarında da konferans ve seminerler gerçekleştirdi.
Medya alanında çeşitli kuruluşlarda muhabir, istihbarat müdürü ve yazar olarak çalışmalarda bulunan Canbey, gazetecilik kariyeri boyunca çok sayıda haber, analiz, değerlendirme, röportaj ve köşe yazıları hazırladı. Mustafa Canbey, 3 yıl Tekirdağ İl Müdürlüğü görevini yürüttüğü Basın İlan Kurumu’nda 3 yıl da Genel Müdür Yardımcısı olarak vazife yaptı.

Sivil topluma yönelik önemli hizmetlerde bulunan Canbey, 12 yıl ÖNDER bünyesinde aktif bir yönetici olarak çalıştı. ÖNDER’de sırasıyla Yönetim Kurulu Üyeliği, Kurumsal İlişkiler Genel Başkan Yardımcılığı, Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Genel Sekreterlik ve Genel Başkanvekilliği görevlerinde bulundu. İmam Hatip camiasına Öncü Gençlik ve Spor Kulübü Genel Başkanı olarak da hizmet etti.
Canbey, ÖNDER’deki bu görevinin yanı sıra, Türkiye Yazarlar Birliği, Yeşilay Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,  Marmara Üniversite Mezunlar Derneği’nin de üyesidir.
25, 26 ve 27. Dönemde Balıkesir’den AK Parti Milletvekili adayı olan Canbey, 27. Dönemde Milletvekili seçildi ve halen milletvekili olarak görev yapmaktadır.