12-09-2019 13:17:02

“Yahya Çavuş'un hatırasını canlandırmak için adımlar atacağız”

Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları'nda büyük yararlılıklar gösteren ve yaralanmasının ardından tedavisi sırasında şehit olan Ezineli Yahya Çavuş'un doğduğu evde incelemelerde bulundu.

Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Vali Orhan Tavlı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Yahya Çavuş'un çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği evi gezdikten sonra köy kahvehanesinde vatandaşlarla sohbet etti.

Turan, ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Balkan Savaşları kahramanlarından, ardından bu harpteki tecrübesiyle Çanakkale Savaşları'nda adeta kahramanlık destanı yazan Yahya Çavuş'un, Eceabat bölgesinde şehit düştüğünü hatırlattı.

Vali Tavlı, İl Özel İdaresi yetkilileri ve köy muhtarı ile görüşerek, şu an kullanımda olan söz konusu evin müzeye dönüştürülmesi sürecini başlattıklarını aktaran Turan, şöyle konuştu:

"İl Genel Meclisimiz kararı aldı ve kamulaştırma süreci başladı. İlgililerimiz Yahya Çavuş'un torunlarıyla görüşmeler yaptı. Onların bu konudaki değerlendirmeleri alındı. İnşallah bu saatten sonra adım adım süreci takip edeceğiz. Özellikle güzel bir projeyle köyümüze katkı sağlamak, Yahya Çavuş'un hatırasını canlandırmak için adımlar atacağız. Buranın bir ev, bir müze halinde değerlendirilmesini istiyoruz. Bu işleri yaparken devlet-millet kaynaşmasını önemsiyoruz. Bizler altyapıyı hazırlayacağız, bölgenin kendi insanları, ekonomik imkanı iyi olan insanları bir araya gelecekler ve restorasyonu onlar yapacaklar. Sonuç olarak kısa bir süreç içinde hem köyümüzün adının Türkiye'ye duyurulması hem de bu evin Yahya Çavuş'a ait bir mekan haline gelmesi için adım atacağız."

Turan, daha önce benzer çalışmaları başka yerlerde yaptıklarını dile getirdi.

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un doğup büyüdüğü evin müze olmasını sağladıklarını anlatan Turan, "Şu an binlerce Akif seveni, Bayramiç'e o müzeye gidiyor. Benzer bir hatıranın da burada olmasını ümit ediyoruz." dedi.